Překupníci se štěňaty s PP ze zahraničí

22.01.2021 08:20

Chtěla bych touto cestou varovat všechny chovatelé, kterým záleží na tom, kam se jejich odchovy po odchodu z rodné chovatelské stanice dostanou.

Je velké množství zemí, kde je zcela běžný prodej psů přes "zverimexy" jako u drobného zvířectva. Netvrdím, že se zde chovají ke štěňatům špatně, nicméně se bezesporu podoba tohoto prodeje liší od toho, na co jsme zvyklí u nás. 

Mimo to je však v celé Evropě, respektive v celém světě velké množství lidí, lze je nazvat obchodníků, kteří se velmi dobře zorientovali v procesu "poptávka-nabídka" a obchodují se psi s PP ve velkém. 

Tito lidé pak skupují v jednotlivých zemích třeba i celé narozené vrhy a pohybují se napříč všemi plemeny. Většinou mají dobře naučené pohádky o tom, jak jejich známý/rodinný příslušník atp.,  "miluje pejsky, zakládají si na vynikajícím chovu ze zahraničí nebo prostě jen přišli nečekaně a náhle o psího kamaráda".

Mezi jezevčíky se jeden takový překupník objevuje pravidelně. Loni si odvezl dva dlouhosrsté standardy, v tomto roce zase oslovil chovatelku s poptávkou na hladkosrsté standardy. Ačkoliv nemám sociální sítě vím velmi dobře, že pravidelně oslovuje chovatele napříč všemi rázy. Bylo zjištěno, že si za posledních 10 let odvezl jeden a ten samý člověk štěňata od kníračů, přes velké plemena až po naše jezevčíky. 

Vzhledem k nařízení Evropské komise na ochranu osobních údajů (tzv. GDPR) zde nelze napsat jeho iniciály, mohu ovšem po poradě s právníkem s klidným svědomím zmínit, že pochází ze Skandinávie, konkrétně ze Švédska a jeho jméno, kterým se podepisuje začíná na "O".

Tento můj článek je psán z dobré vůle chovatele, kterému záleží na tom, kde jeho odchovy žijí. Zároveň jsem si vědoma toho, že kdyby takové varování bylo někde zveřejněno již dříve od těch, kteří se s poptávkou od tohoto pána setkali v minulých letech, neexistuovali by nyní chovatelé, jenž neví, kam se jejich štěně podělo a zda nebude muset od 15ti měsíců věku rodit štěňata.

V dnešní době není trestné obchodovat s čímkoliv a jakýmkoliv způsobem, jestliže při tom není porušena legislativa na ochranu zvířat a ohrožených druhů v dané zemi. Ta je v každém státě jiná a tak je takové rozhodnutí o prodeji podobným zájemcům na každém chovateli. 

PS: jestliže by byl zájem o bližší informace,  které mi jsou dostupné, jsem schopna je sdělit na požádání