I. Memoriál Jany Šenkeříkové

05.06.2023 13:36

Ve dnech 27. 5. – 28. 5. 2023 se uskutečnil první ročník Memoriálu Jany Šenkeříkové. Jana, která celý svůj život a veškerý volný čas věnovala myslivosti a lovecké kynologii, by se tento rok dožila 60 let., Bohužel osud tomu nepřál, a proto její kamarádi a přátelé společně s jejím manželem a synem dotáhli právě tento rok myšlenku na vzpomínkovou akci do finální podoby a mohl se tak uskutečnit první ročník dvoudenní kynologické akce.

Memoriál je složen z lesní zkoušky (LZ) a barvářské zkoušky honičů (BZH) a je určen pro všechny zástupce plemene jezevčíků a teriérů.

V sobotu ráno se nakonec dostavilo 14 psů z 19 nahlášených – 8 jezevčíků různé velikosti, 3 němečtí lovečtí teriéři, 1 border teriér, vcelku netradičně 1 stafordširský teriér a pak jedna fenka německého křepeláka, která šla tzv. mimo soutěž.

Po vylosování čísel a slavnostním nástupu, byli přítomní vůdci rozděleni na dvě skupiny, kde první půlka absolvovala první den LZ a druhá BZH. V neděli tomu pak bylo naopak. Co zde bylo oproti jiným soutěžím zajímavostí, je to, že byli vyhlášeny první tři místa na každé zkoušce v jednotlivých dnech a také to, že byly každý den vyhlašovány pro dílčí skupinu na LZ nejlepší práce na barvě, nejlepší nahánění a nejlepší slídění, a pro BZH nejlepší práce na stopě a nejlepší chování u kusu.

Organizátoři nachystali vše na výbornou a nutno říci, že zejména barvy a stopy byly svou obtížností  skutečně na úrovni nejvyšších soutěží.

 

Stejně tak, jak bylo postaráno o všechny pejsky z pohledu připravenosti jednotlivých disciplín, bylo postaráno o jejich vůdce, rozhodčí a všechny, co se přišli na Memoriál třeba jen podívat. Místní MS Březina Slušovice opět potvrdilo svou pověst pohostinných a přátelských myslivců a kynologů.

Vítězem Memoriálu se stal jedinec, který absolvoval LZ a BZH během dvou dnů s nejlepším umístěním a získal nejvyšší součet dosažených bodů. Po dvou dnech plných loveckého zápolení v lese i na poli nakonec skončil v první ceně za oba dva dny jediný pejsek, pro někoho se jím stal možná překvapivě králičí hladkosrstý jezevčík Rangvald Uncia Zolota s vůdkyní Jitkou Zachovou. Na druhém místě díky II. ceně z LZ (limitní známkou byla práce na barvě) se umístil jezevčík drsnosrstý standard Běs Rebel of Rusty Suzie s vůdkyní Zuzanou Matějkovou, a na stupně vítězů je doprovodil jezevčík standardní hladkosrstý Orten z Raholin s vůdkyní Evou Dopplerovou.

Myslím, že se první ročník Memoriálu velmi povedl, organizátoři, stejně jako hostící MS Březina Slušovice a OMS Zlín udělali veliký kus práce a věřím, že tento ročník byl pouhým začátkem a Memoriál se stane tradičním místem pro setkání stejně nadšených myslivců a kynologů, jakým byla Janička Šenkeříková. Ostatně tomu napovídá i pár slov od vítězky Jitky Zachové, stejně jako vůdkyně Kateřiny Krčkové, která si zde odbyla premiéru na vyšším typu soutěže (zejména pak dvoudenní).

Skvělá organizace I. Memoriálu Jany Šenkeříkové. Náročné terény na stopách, ale o tom vrcholová soutěž je, korektní posuzování všech rozhodčích, zazvěřená honitba a hlavně skvělá parta lidí, přátel lovecké kynologie. Všem patří velké DÍKY.“ (by Jitka Zachová)

Na soutěži jsem byla poprvé. Honitba byla hojně zazvěřená, pobarvené stopy nakapány v náročnější terénu. Rozhodčí byli spravedliví a vstřícní. Mile mě překvapilo perfektní zázemí a výbornou kuchyní. Už teď se těším na další ročník.“ (by Kateřina Krčová)

A jako přímá účastnice v roli rozhodčího na barvě (LZ) mohu jen dodat, že děvčata mají naprostou pravdu :-) A již nyní se těším na další ročník.

Fotogalérie od Míši Přibáňové zde: https://grandamity.rajce.idnes.cz/2023_5_28_mem_senkerikove/